Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Daroo133 Antoni1234 (5006 niezalogowanych)
1 Post

(fazi)
Wiking
powiem tak -jestem tu 2 lata i odrazu po przyjezdzie do firmy powiedziano mi -norweski !!!!!masz umiec norweski!!!! båkmol czy nynorsk ale masz znac.w pracy jest dwoch ludzi ktorzy pochodza z polnocy i biegle mowia po norwesku w obu przypadkach ludzie po 50 tce.jezyk polnocy nie jest norweskim urzedowym wiec jezeli ja bede znal bardzo dobrze norweski to norwegowi z polnocy bedzie wstyd ze mnie nie rozumie, nie mi. prawie od 2 lat chodze na kurs i jest on za darmo.organizuje go irakijczyk przy kosciele. czy on jest potrzebny???? bez sensu pytanie.jasne tobie nie mi moze tez nie.polski tez nie jest mi potrzebny w koncu znam angielski. sorry ale twoja wypowiedz post byl w tonie ludzi ktorych tu czytalem "znorowani polacy","parobki norkow" itd.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(annullkka)
Początkujący
Hej!
Wlaczajac sie do dyskusji - norweski jest konieczny w Norwegii!Skoro tu przyjechalismy powinnismy znac ten jezyk.W koncu w Polsce tez wymagamy,aby mowili do nas po Polsku.Przede wszystkim - chcielibysmy aby do nas tak mowili!
Zgadzam sie - Norwegia robi nam uprzejmosc,ze nas trzyma,tak jak Polska robi uprzejmosc innym narodowosciom....Jak cos sie nie podoba,mozna wrocic do swojego kraju ...
A co do dialektow ... Moj chlopak mieszkal na polnocy,na Lofotach,teraz mieszkamy blisko Oslo - calkiem inaczej sie mowi,zamiast jeg, eg itp. Ale szybko sie przestawil i nie mial problemow zrozumiec tego jezyka!Tak samo ze Szwedami sie dogaduje
Norweski jest potrzebny rownez w urzedach,sklepach - wielokrotnie sie spotkalam, ze nawet mlode dziewczyny nie znaly angielskiego. A co do pracy ... zawsze z norweskim jest lepsza praca.Chyba,ze nie chcesz awansowac,miec lepiej.
A Ty Wujku Dobra Rada,to chyba wszedzie tylko negatywne posty zostawiasz.Skoro ta Norwegia jest taka paskudna, pelna zlych ludzi ze zlymi nawykami, to wracaj do domu, do Polski!A moze tam Cie juz nie chca?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(wudora)
Wiking
do annullka:
dziekuje za Twoj post,potwierdzilas w nim wszystko o czym pisalem wczesniej!
widze,ze jestes kolejna zwolenniczka wielkiej miotly.ktora przyjdzie i zamiecie wszystkich obcych.pewnie w polsce wkurzali Cie cyganie,a wczesniej Twoich rodzicow zydzi.to takie slodkie!
dziwi mnie rowniez,ze potraktowalas mnie tak lagodnie.proponuje publiczny lincz,najlepiej w centrum miasta,dla tych,ktorym moze sie cos niepodobac.to znany i sprawdzony sposob.w imie wiekiego Odyna,oczywiscie.
a swoja droga,na jakiej podstawie wypowiadasz sie na temat warunkow pracy.sadzac po zdjeciu,spedzasz czas w domu lub na spotkaniach towarzyskich.

milego dnia.

p/s: gratuluje chlopaka geniusza!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(annullkka)
Początkujący
O pracy moge mowic - moj chlopak pracuje (dziekuje za pochwale jego geniuszu), a ja szukam pracy...niestety bez jezyka ciezko - mimo,ze mowie biegle po francusku i angielsku oraz kilka lat studiow mam za soba.
Nie jestem zwolenniczka "wielkiej miotly",bo sama jestem "obca" w Norwegii.Ale jako obca chce szanowac miejsce, w ktroym mieszkam - a wiec poznac jego kulture i jezyk.
Z checia bym Cie zlinczowala publicznie, w srodku miasta,bo przez takich jak Ty tworzy sie opinia Polakow - chamow i nieukow, ktorzy za swoje uwazaja kazde panstwo.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(wudora)
Wiking
...amen!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(annullkka)
Początkujący
I krytyka jest wskazana ... tylko nie moze wszystko Ci sie niepodobac.
Moze napisz o pozytywach Norwegii?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(wudora)
Wiking
do annullkka:
ta,jak to nazwalas krytyka,to po prostu moje spostrzezenia z 2 lat pobytu tutaj.wczesniej pisalem,ze kazdy moze miec zupelnie inne,jak rowniez nie wymagam od nikogo zgody z moimi!
a o pozytywach zycia w n. proponuje zalozyc osobny watek. podejrzewam tylko,ze bedzie bardzo nuuuuudny...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krzys19663)
Wiking
Super mu dokopalas takich co licza na drapane powinni wysylac natychmiast tam z kad przyjechali.
Juz zniszczyli Irlandie,anglie i teraz chca zniszczyc Norwegie .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
MONIKA K
(mooona77)
Nowicjusz
..krytaya krytyką doswiadczenia doświadzeniami ale nie znam bardziej marudnego narodu niż Nasz smutne ale prawdziwe.Chciałabym tylko załuważyc że nikt niezadowolonych tu chyba nie trzyma na siłe...a odrobina pozytywnego myslenia nikomyu nie zaszkodzi
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Paweł Sypień
(polska1975)
Wiking
Brawo Viking pojechałas Juniorkowi.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok